A madár él / Baász Imre – tanútörténetek és a nyomtatás gondolata   

Október 5-én megnyílt A madár él / Baász Imre – tanútörténetek és a nyomtatás gondolata című kiállítás a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben. A tárlat egy Baász Imre portrét próbál meg összerakni, kiegészítve az ehhez a szellemi tradícióhoz tartozó kortárs művészeti projektekkel. A kiállítást Kispál Attila, a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér vezetője, Ferencz S. Apor, a biennálé kurátora, Gajzágó Márton újságíró és Miklósi Dénes képzőművész, a kiállítás egyik kurátora nyitották meg. 

A tárlat létrejöttének okán Miklósi elmondja, hogy Baász Imre munkásságát nem történelmi tettként kezeli, hanem a jelen érdekli. Az egyfajta vizuális antropológiai kísérlet során a cél az volt, hogy újra megtalálják azt az arcot, ami a közeli ismerősök arcából áll össze. A kiállítás részeként Baász Imre közeli ismerőseivel készített interjúk olvashatók, ugyanakkor a művész néhány elkezdett, befejezetlen alkotása, vázlata is látható. „Nem a művészete felől érdeklődök, hanem a leltározhatatlan dolgok iránt” –  mondja Miklósi.

Baász Imre hagyománya gyakorlati, alkalmazott jellege által fontos része a közelmúlt történetének. A kiállítás címe az 1985-ben The bird lives szerigráfiával sokszorosított mailartos munkájára utal, amiről így ír:  „egy munka nemcsak sugallja a változtatás lehetőségét, hanem beavatkozik a tárgyi világ összefüggéseibe, újrarendezi a világot a megváltozott igényeknek vagy szorongásoknak megfelelően.

A kiállításon résztvevő művészek: Adorjáni Márta, Răzvan Anton, Claudiu Cobilanschi, Csala Hermina, Koter Vilmos, Miklós Szilárd, Miklósi Dénes, Cătălina Nistor, Öllerer Áron. Kurátorok: Miklósi Dénes, Koter Vilmos. A kiállítás december 2-ig látogatható. Fotók az eseményről IDE kattintva tekinthetők meg. 

Posted in Hírek, Uncategorized, VII. Grafikai Biennále, 2022.