Pasărea trăiește / Imre Baász și prietenii săi – poveștile martorilor și ideea tipăririi

În 5 octombrie, la Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA, a avut loc vernisajul expoziției Pasărea trăiește / Imre Baász și prietenii săi – poveștile martorilor și ideea tipăririi. Expoziția este o încercare de a realiza un portret al lui Imre Baász, completat de proiecte de artă contemporană aparținând acestei tradiții intelectuale. Expoziția a fost vernisată de Attila Kispál, directorul Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA, Apor S. Ferencz, curatorul Bienalei, Márton Gajzágó, jurnalist, și Dénes Miklósi, unul dintre curatorii expoziției.

Miklósi explică faptul că nu tratează opera lui Imre Baász ca pe un act istoric, ci este interesat de prezent. În acest experiment de antropologie vizuală sui generis, scopul a fost acela de a redescoperi chipul care este alcătuit din fețele oamenilor care l-au cunoscut de aproape. Expoziția include interviuri cu prietenii apropiați ai lui Imre Baász, precum și unele dintre lucrările neterminate și schițele artistului. „Nu sunt interesat atât de mult de arta lui, ci de ceea ce nu poate fi inventariat” – spune Miklósi.

Tradiția lui Imre Baász este o parte importantă a istoriei recente prin caracterul său practic și aplicat. Titlul expoziției se referă la lucrarea sa de mail-art The Bird Lives, reprodusă în 1985 prin serigrafie, despre care scrie: „o lucrare nu numai că sugerează posibilitatea schimbării, dar intervine și în contextul lumii materiale, rearanjând lumea în funcție de nevoile sau anxietățile schimbate”.

Artiștii participanți la expoziție: Márta Adorjáni, Răzvan Anton, Claudiu Cobilanschi, Hermina Csala, Koter Vilmos, Szilárd Miklós, Dénes Miklósi, Cătălina Nistor, Áron Öllerer. Curatori: Dénes Miklósi, Vilmos Koter. Expoziția poate fi vizitată până în 2 decembrie. Fotografii de la eveniment pot fi vizualizate AICI.

Posted in Ştiri, Uncategorized.