Expoziția lui Mettrai Pongchomporn sub semnul dualității: provocatoare și simplă

Expoziția câștigătorului G6 s-a deschis la Casa cu Arcade

Miercuri, 5 octombrie 2022, la Casa cu Arcade din Sfântu Gheorghe a avut loc vernisajul expoziției lui Mettrai Pongchomporn, artist thailandez și câștigător al Marelui Premiu al celei de-a 6-a ediții a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc. Evenimentul a marcat începutul ediției din acest an a Bienalei. Expoziția a fost inaugurată de Zonga Bartha, colegul Muzeului Național Secuiesc, Ferencz S. Apor, curator al Bienalei, și Fruzsina Vargha, istoric de artă și viceprimar al orașului Sfântu Gheorghe.

Zonga Bartha a urat bun venit numeroșilor vizitatori din partea Muzeului Național Secuiesc, care găzduiește expoziția. În continuare, Apor S. Ferencz a prezentat artistul și tehnica pe care o folosește în lucrările sale.

 Mettrai Pongchomporn, în vârstă de 25 de ani, din Thailanda, provine dintr-o familie de artiști și studiază designul grafic la Universitatea de Artă Silpakorn din Bangkok, fiind laureatul a numeroase premii. Artistul este, de asemenea, activ în lumea artei digitale, lucrând în domeniul designului grafic și al animației. Lucrările expuse acum au fost create în ultimii patru ani.

Prin conținutul și fundalul conceptual al lucrărilor, el ridică o oglindă către sistemul educațional thailandez, încercând să evidențieze aspectele negative ale acestuia, subliniind nevoia de a ieși din uniformitatea forțată, nevoia de libertate a individului.

Tipăriturile sale combină mai multe tehnici grafice, folosind gravura ca tehnică de bază, completată de serigrafie și chine collé, aplicate în moduri diferite în fiecare lucrare.

Conceptul și lumea ideatică a acestei expoziții unice transmit un mesaj clar și, în același timp, captivează privirea cu stările nuanțate și schimbările de ritm ale lucrărilor” – a apreciat Fruzsina Vargha. Ea a subliniat și faptul că lucrările expuse prezintă o nouă cultură, un alt fel de tineret, o lume îndepărtată, dar în același timp semnificativă pentru noi, care îndeamnă la reflecție și este, în același timp, simplă. Prin această dualitate, artistul în vârstă de 25 de ani creează o aură pe care unitatea expoziției și unicitatea lucrărilor o pot exprima

Expoziția poate fi vizitată până pe 6 noiembrie. Fotografii de la eveniment pot fi vizualizate AICI.

Bienala a fost realizată cu sprijinul Fondului Bethlen Gábor (BGA) și al Fondului Cultural Național al Ungariei (NKA).

Posted in A VII-a ediţie a bienalei, 2022, Ştiri, Uncategorized.