A G7 zsűrijének tagjai

Pézman Andrea (SK)

Pézman Andrea 1975-ben Komáromban (Szlovákia) született, jelenleg Pozsonyban él és alkot. 1999-ben építészmérnök lett a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem Építészeti Karán, majd 2005-ben grafikusművész a pozsonyi Képzőművészeti Főiskolán, ahol 2018-ban megszerezte a Művészetek doktora címet.

Jelenleg a Képgrafika Tanszék adjunktusa. Rendszeresen kiállít Szlovákiában, Magyarországon és külföldön. Számos hazai és nemzetközi verseny díjazottja. A művei több elismert intézmény gyűjteményében megtalálhatók: MAK Wien, Mead Art Museum at Amherst College (USA), Instituto de Artes Gráficas, Oaxaca (Mexikó), Galéria mesta Bratislavy (Szlovákia). 


dr hab. Bogdan Achimescu prof. ASP (PL)

Rajzoló és transzmediális művész, 1965-ben született. A Temesvári Képzőművészeti Líceumban tanult, tanulmányait a Kolozsvári Képzőművészeti Intézetben, majd a Krakkói Művészeti Akadémián folytatta, ahol a Grafika Karon szerzett diplomát 1992-ben. Az utóbbi években performanszokat tart, ahol élőben készített rajzokat egy képernyőre vetítve, miközben kitérőkkel teletűzdelt elbeszélés keretében fókuszál olyan témákra, mint a forradalmak és a társadalmi átalakulások, Kelet Európa tárgyi kultúrája vagy a szubjektív mikrotörténelem.  A 2001-es Velencei Biennálén ő képviselte Romániát a Context csoport tagjaként.

Munkái számos magán- és közgyűjteményben megtalálhatók, többek között a bécsi Albertina, a New York MOMA, a Ludwigsmuseum, a firenzei Uffizzi Galériák, a Varsói Nemzeti Múzeum, a Sao Paolo-i Képzőművészeti Múzeum. Achimescu számos egyetemen tanított az Egyesült Államokban, így például a Virginia Egytemen (1999, 2002-2004) és az Arizona Egytemen (2000-2001). A Krakkói Képzőművészeti Akadémia rektorhelyettese volt (2016-2020). Jelenleg az Intermédia Karon tanít és a Krakkói Képzőművészeti Akadémia Doktori Iskolájának igazgatója.  


Dr. Bordás Beáta (RO)

Dr. Bordás Beáta művészettörténész 1986-ban született Sepsiszentgyörgyön. Tanulmányait Kolozsváron végezte a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen, ahol 2013-ban szerezte meg a történelemtudományok doktora fokozatot.

2016-2021 között a Kolozsvári Művészeti Múzeum muzeológusa és kurátora, 2021 nyarától a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ vezetője. Kutatási területeia a 19–20. századi erdélyi képzőművészet  és a historizmus kori erdélyi építészet. Számos önálló kötete és tanulmánya jelent meg az erdély képzőművészetről  és épített örökségről. 


Prof. dr. Erőss István (HU)

Erőss István magyar képzőművész a Magyar Képzőművészeti Egyetem grafika szakán szerzett diplomát, de más intézményekben is tanult, köztük a Bécsi Képzőművészeti Akadémián, a Hágai Királyi Művészeti Akadémián és a Marseille-i Képzőművészeti Egyetemen. 2009-ben doktori címet szerzett Természetművészet című disszertációjával. Az egri Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének tanára, majd 2021. augusztusától a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora.

Számos szakmai tanulmányúton vett részt távoli országokban: ötször járt Afrikában és több mint negyven alkalommal volt Ázsiában meghívott képzőművészként, kiállítóként, előadó tanárként és különböző művészeti táborok és szimpóziumok előadójaként vagy kurátoraként. Kiállító művész és a SZEGMENS elnevezésű nemzetközi cserekiállítás szervezője, amely napjainkig kétszer kilenc, Magyarországon és ázsiai országokban megtartott eseménysorozatot foglal magába. Különböző műfajokban dolgozik, készít metszeteket, installációkat és szobrokat is.


Ferencz S. Apor (RO/HU)

1975-ben született képzőművész, tanulmányait a bukaresti Nemzeti Művészeti Egyetemen végezte 2001-ben. Számos szakmai szervezet tagja, többek között a Romániai Képzőművészek Szövetségének (UAP), a budapesti MAMŰ Társaságnak és Caffart Képzőművészeti Egyesületnek. Alapítója és szerkesztője a Fórumtizenöt nevű online képzőművészeti fórumnak, és aktív szervezője számos helyi kiállításnak és szakmai rendezvénynek. Számos elismerésben és alkotói támogatásban részesült, ilyen pl. Hollósy Simon ösztöndíj (2006), Communitas ösztöndíj (2003, 2010), Barcsay-díj (2011), Budapest Galéria ösztöndíja (2006, 2019), Magyar Művészeti Akadémia alkotói ösztöndíja (2021). 2017-től a sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Grafikai Biennálé megbízott kurátora.

Műveiben főként személyes létének problémáira és környezetének társadalmi kérdéseire keresi a választ. Munkáiban gyakran tetten érhető az irónia-önirónia; és megjelenik az emlékezés témaköre is. Olykor személyes tárgyakból, családi fotókból készít kollázsokat, installációkat, és értelmezi újra alkotásait. Művészetében szerepet kapnak a talált és átépített tárgyak, valamint „provinciája” tárgyi kultúrájának egy-egy eleme is.


Prof. dr. habil Adriana Lucaciu (RO)

Romániában, Lugoson született 1965-ben. A Bukaresti Nemzeti Művészeti Egyetem grafika szakán végezett 1992-ben. 1993-tól a Romániai Képzőművészek Szövetségének tagja. Doktori tanulmányait a Temesvári Nyugati Egyetemen fejezte be (2005). Jelenleg egyetemi tanár a Temesvári Nyugati Egyetem Képzőművészet és Formatervezés Karán. 

Több nemzetközi kiállításon és versenyen is szerepelt (több mint 400 részvétel) Argentínában, Ausztráliában, Ausztriában, Fehéroroszországban, Bulgáriában, Braziliában, Kanadában, Csehországban, Kínában, Horvátországban, Németországban, Franciaországban, Görögországban, Indiában, Olaszországban, Japánban, Litvániában, Észak Makedóniában, Mexikóban, Portugáliában, Romániában, Oroszországban, Szerbiában, Spanyolországban, az Amerikai Egyesült Államokban, Törökországban, Magyarországon.

Számos díjat és ösztöndíjat kapott belföldön és külföldön és több rezidens programban vett részt Németországban, Olaszországban és Ausztriában. Romániában, Temesváron él és alkot. 


Szurcsik József (HU) 

Szurcsik József festő- és grafikusművész 1959-ben született Budapesten. 1981 és 1985, majd 1985 és 1988 között végezte el a budapesti Magyar Képzőművészeti Főiskola sokszorosított grafika-szakát, illetve vett részt a főiskola posztgraduális képzésében. 1985 óta kiállító művész. Az autonóm művészi tevékenység mellett szerteágazó művészetszervezői, művészképviseleti tevékenységet is kifejt: számos hazai és nemzetközi művészeti szerveződés, társaság tagja, illetve tisztségviselője.

A másik fontos tevékenységi területe a művészetpedagógia: 2006 és 2009 között az egri Eszterházy Károly Főiskola tanára és a Vizuális Művészeti Tanszék vezetője volt, 2009 óta a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetemen tanít. Jelenleg az egyetem rektorhelyettese, a Grafika Tanszék vezetője, egyetemi docens.

Posted in Hírek, Uncategorized, VII. Grafikai Biennále, 2022.