Pe 9 octombrie, miercuri, seria de evenimente a bienalei a început la Miercurea Ciuc cu vernisajul expoziției studenților de la Universitatea Creștină Partium din Oradea, urmat de deschiderea celei de-a 8-a ediții a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc la Muzeul Secuiesc al Ciucului.
Expoziția intitulată Intersecții a studenților de la Universitatea Creștină Partium a fost vernisată de Dr. Iréne Kányádi, istoric de artă și lector la aceeași universitate, care a menționat că lucrările studenților au fost selectate și pentru edițiile anterioare ale bienalei. Apor S. Ferencz, curatorul bienalei, a subliniat colaborarea strânsă și de lungă durată cu universitatea din Oradea.
Expoziția oferă o perspectivă asupra lucrărilor studenților de la programul de licență Arte Plastice – Grafică și de la masteratul de Comunicare Vizuală al Universității Creștine Partium din Oradea. Vizitatorii pot explora intersecția și dialogul dintre lucrările studenților specializați în Design Grafic și Animație, evidențiind diversitatea programelor de licență și master ale universității.
„Ceea ce publicul poate vedea cu această ocazie sunt postere realizate din lucrările de diplomă ale studenților și documentația fotografică a acestora. Am împărțit materialul expoziției în trei mari categorii tematice. Titlul sugerează că nu doar lucrări de grafică aplicată sunt prezentate, ci și lucrări autonome și experimentale, precum și lucrări de design grafic și de animație. Astfel, ideile și genurile se intersectează”, a explicat Dr. Iréne Kányádi.
Studenții expozanți sunt: Anita-Vivien Antal, Borbála Bíró, Arnold Bone, Zsuzsanna Ercse, Eszter Fazakas, Péter Gáspár, Panna Horváth-Kovács, János Janó, Kata Király, Alexandra Miclo, Villő Májai-Varga, Rebeka Oláh-Székely, Viktória Pintér-Koroknai, Ákos Solymosi, Csilla-Fruzsina Szabó și Anita Székely. Expoziția poate fi vizitată până pe 31 decembrie.
Deschiderea G8 la Miercurea Ciuc
Deschiderea G8 a avut loc de la ora 18:00, evenimentul fiind inaugurat de dr. Aranka Karda-Markaly, directoarea Muzeului Secuiesc al Ciucului, István Dolhai, consulul general al Consulatului General al Ungariei la Miercurea Ciuc, Attila Korodi, primarul orașului Miercurea Ciuc, prof. dr. István Erőss, rectorul Universității de Arte Plastice din Ungaria, Apor S. Ferencz, curatorul bienalei, și istoricul de artă Eszter Túros.
Consulul general al Consulatului General al Ungariei la Miercurea Ciuc, István Dolhai, în discursul său festiv, a felicitat organizatorii pentru eveniment, care în ultimii șaisprezece ani a crescut într-un eveniment internațional de cea mai înaltă calitate. El a subliniat că în lumea de astăzi, rolul artei este mai important ca niciodată: „În această epocă a incertitudinilor și tensiunilor, arta are puterea de a spune ceva semnificativ despre această lume… Prin urmare, astăzi suntem aici nu numai pentru a sărbători arta vizuală, ci și pentru a ne angaja într-un dialog cu arta și, prin ea, cu noi înșine.”
Attila Korodi, primarul orașului Miercurea Ciuc, a vorbit despre căutarea echilibrului și despre provocările existențiale ale dezechilibrului, subliniind actualitatea tematicii bienalei.
Prof. dr. Erőss István, rectorul Universității de Arte Plastice din Ungaria și unul dintre fondatorii bienalei, a formulat o apreciere generală asupra evenimentului, discutând despre începuturile sale și evoluția acestuia.
Apor S. Ferencz, curatorul bienalei, a subliniat în discursul său diverse probleme, printre care divizarea politică, inegalitățile sociale, războaiele, schimbările climatice și dezastrele naturale: „În ultimii ani, numeroasele evenimente geopolitice și fenomene ecologice din întreaga lume ne-au determinat să supunem unei analize mai profunde viziunea noastră colectivă asupra prezentului și viitorului.”
Prin urmare, pentru cea de-a 8-a ediție a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc, organizatorii au așteptat interpretări vizuale ale semnificației echilibrului (și absenței acestuia), astfel încât intenția artistică să se concentreze asupra rolului social al imaginii prin atitudinea creatorului. Organizatorii au invitat să se înscrie toți artiștii care doresc să transmită un mesaj către viitor prin reînnoirea proceselor artei grafice contemporane și prin ridicarea unei oglinzi critice către societatea contemporană prin răspunsurile alternative pe care le conturează.
„Nimic nu dovedește mai bine popularitatea Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc decât faptul că numărul artiștilor participanți crește de la an la an, la fel ca și nivelul profesional al lucrărilor trimise. Anul acesta, 926 de artiști din 68 de țări din întreaga lume au trimis 2046 de lucrări în urma apelului nostru – cel mai mare număr din istoria evenimentului. Ne bucură în mod deosebit că, în urma colaborării profesionale de mai mulți ani, numărul lucrărilor prezentate de studenții universităților de artă a crescut semnificativ”, a subliniat Apor S. Ferencz, curatorul bienalei.
Istoricul de artă Eszter Túros a subliniat că Muzeul Secuiesc al Ciucului găzduiește pentru a doua oară evenimentele Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc, care de-a lungul anilor a devenit un eveniment de prestigiu, recunoscut pe plan internațional pentru nivelul său profesional ridicat, un fenomen fără precedent în peisajul cultural autohton. Această reușită se datorează faptului că bienala, ce își propune să prezinte tendințele grafice contemporane, oferă spațiu atât tehnicilor tradiționale, cât și celor experimentale, orientate spre inovare.
Expoziția prezintă lucrările considerate cele mai reușite de către juriul de specialitate, având ca temă echilibrul și lipsa acestuia. La Miercurea Ciuc, își expun lucrările 111 artiști din 27 de țări. Expoziția poate fi vizitată până pe 31 decembrie.
Evenimentul a fost organizat în colaborare de consiliile județelor Covasna, Harghita și Mureș, alături de Centrul Cultural al Județului Covasna, Muzeul Secuiesc al Ciucului, Centrul Cultural și de Arte Lăzarea și Muzeul Județean Mureș.