Evenimentele de la Sfântu Gheorghe ale celei de-a 8-a Bienale de Grafică din Ținutul Secuiesc au început cu două vernisaje

Evenimentele G8 au început la Sfântu Gheorghe cu vernisajul laureatei premiului I al celei de-a 7-a ediții a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc, Nastazja Ciupa (PL). Expoziția de la Casa cu Arcade (Lábasház) a fost vernisată de dr. Iréne Kányádi, istoric de artă, care a prezentat publicului artista.

Nastazja Ciupa s-a născut în 1991 la Katowice, în Polonia, și este cadru didactic în cadrul Studioului de Litografie și al Studioului de Tehnici Grafice Clasice de la Academia de Arte Frumoase din Varșovia. Interesul ei de cercetare și practica artistică se concentrează pe percepția umană, în special pe aspectele vizuale interne ale acesteia și pe interpretarea realității, având ca dimensiuni fundamentale spațiul și timpul. Prin non-evidență, fragmentare și efemeritate, Nastazja Ciupa urmărește să obțină o viziune ulterioară a semnificațiilor vidului. Imaginile cu movile monstruoase, mine vechi, fabrici uitate și blocuri cenușii au căpătat noi forme în imaginația sa, generând structuri care dau impresia că privitorul este copleșit, golit și împovărat de greutatea formelor create în lucrările artistei.

În cadrul expoziției intitulate My Non-Places (Non-locurile mele), Ciupa caută răspunsuri la fenomenul efemerității și al golirii prin intermediul vechilor mine și al blocurilor gri ale fabricilor abandonate din Silezia. De-a lungul timpului, aceste mase cenușii devin forme și structuri greoaie în imaginația sa, generând noi soluții vizuale în spațiu și timp.

Litografiile artistei încearcă să găsească răspunsuri la o situație de criză. Execuția tehnică de înaltă calitate și sensibilitatea sa lirică față de aceste peisaje din Europa Centrală și de Est, care influențează semnificativ memoria noastră vizuală, generează lucrări care au câștigat în mod binemeritat marele premiu al bienalei anterioare”, a explicat Iréne Kányádi. De asemenea, a adăugat că, atât în ceea ce privește alegerea temelor, cât și în execuția sa sofisticată, litografiile Nastazjei Ciupa reprezintă, de fapt, transferuri temporale și spațiale, fiind tot atâtea imagini ale memoriei, sensibile, sau chiar idealizate, legate de locul de origine al artistei. Seria constituie o călătorie de întoarcere la locul de naștere și ilustrează locuri mentale pe care începem să le idealizăm după un anumit timp, deoarece aceste spații industriale și abandonate definesc însăși existența noastră.

Iceberguri personale la Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA

Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA a găzduit vernisajul expoziției lui Ferenc Gróf și Zsófia Gyenes, intitulată Un iceberg al tău. Cuvântul de deschidere a fost rostit de către Noémi Bíró, doctorandă a Școlii Doctorale de Filosofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai. După vernisaj, Ferenc Gróf a oferit un tur ghidat vizitatorilor.

Expoziția prezintă lucrările realizate în ultimul an de duo-ul artistic Gróf & Gyenes, care, inspirându-se din diagramele, infograficele și sloganele politice care reflectă disperarea ecologică și economică, încearcă să creeze noi elemente constructive.

Zsófia Gyenes (n. 1977, Budapesta) este designer de textile și artist plastic. Și-a finalizat studiile la Budapesta și Paris, obținând diploma în design de textile de la ENSAD (École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs) în 2004. După aproape douăzeci de ani de activitate în domeniul modei, designului interior și industriei auto, a început o practică artistică independentă în 2022.

Ferenc Gróf (n. 1972, Pécs) a fost membru fondator al grupului Société Réaliste, creând un limbaj artistic unic din elemente lingvistice și tipografice, statistici și semne cartografice, pentru a analiza procesele sociale și a dezvălui conexiunile dintre trecut și prezent. După dizolvarea grupului, perspectiva și abordarea sa au rămas constante, iar lucrările sale se concentrează pe amprentele ideologice aflate la intersecția designului grafic și a spațialității.

Zsófia Gyenes, designer de textile, și Ferenc Gróf, artist plastic, și-au început colaborarea în 2022. După mai bine de douăzeci de ani petrecuți la Paris, s-au mutat la Orléans, unde, în octombrie 2023, și-au înființat un atelier comun. Lucrările lor colective sunt realizate la intersecția dintre designul de textile și artele vizuale. Expoziția poate fi vizitată până pe 17 ianuarie 2025.

Posted in Uncategorized.