Marco Trentin, artist italian, a câștigat Marele Premiu al Bienalei
Vineri, 11 octombrie, a avut loc deschiderea celei de-a 8-a ediții a Bienalei Grafice din Ținutul Secuiesc, precum și ceremonia de decernare a premiilor, la Centrul de Artă din Transilvania. Evenimentul a fost onorat de discursuri festive și decernări de premii, de către Mihály András Beke, Consul General al Ungariei de la Consulatul General al Ungariei din Miercurea Ciuc, Sándor Tamás, președintele Consiliului Județean Covasna, și István Erőss, rectorul Universității de Arte Plastice din Ungaria. La eveniment au fost prezente și instituțiile co-organizatoare: conducătorii și colaboratorii Muzeului Secuiesc al Ciucului, ai Centrului Cultural și de Arte Lăzarea, ai Muzeului Județean Mureș, ai Muzeului Național Secuiesc, personalități de marcă din domeniu, precum și reprezentanții universităților și organizațiilor care au oferit premiile.
Ca gazdă a serii, Beáta Bordás, directoarea Centrului de Artă din Transilvania, a salutat oaspeții și a prezentat evenimentul. Ea a subliniat că Bienala a crescut până la a deveni un eveniment recunoscut la nivel internațional, fiind în prezent o platformă acceptată și relevantă pentru cei mai buni graficieni din diverse națiuni; prin urmare, este o reală onoare pentru Centrul de Artă din Transilvania să găzduiască, pentru a doua oară, o expoziție care cuprinde lucrările considerate cele mai semnificative.
Sándor Tamás, președintele Consiliului Județean Covasna, a salutat în primul rând participanții, în numele gazdelor și al celor trei județe secuiești. „Ținutul Secuiesc este o creație comună, a noastră, căci împreună, prin colaborare, formăm acea regiune în care dorim să trăim. Prezenta bienală grafică este parte integrantă din acest proces, devenind un eveniment definitoriu în spațiul cultural secuiesc. Scopul creării sale a fost, pe de o parte, să atragă atenția graficii contemporane asupra Ținutului Secuiesc, iar pe de altă parte, să privim și în afară și să înțelegem cum reflectă arta grafică contemporană internațională evenimentele din lume. (…) În cei 14 ani de existență ai evenimentului, anul acesta am avut cei mai mulți participanți. Din 68 de țări din lume, 926 de artiști ne-au trimis lucrările lor. Suntem mândri că Bienala Grafică din Ținutul Secuiesc a devenit o competiție profesională recunoscută la nivel internațional, care câștigă din ce în ce mai mult prestigiu în rândul artiștilor plastici” – a declarat Sándor Tamás, președintele Consiliului Județean Covasna.
În discursul său festiv, Mihály András Beke, Consulul General al Ungariei la Miercurea Ciuc, a subliniat importanța artei: „Fără îndoială, lucrările expuse aici nu sunt doar manifestări ale creativității, ci și interpretări vizuale ale semnificației echilibrului, dar și ale pierderii acestuia. Astăzi, când reflectăm asupra lumii noastre, trebuie să recunoaștem că arta poate fi mai importantă ca niciodată. (…) Într-o eră pătrunsă de incertitudini și tensiuni, arta are puterea de a spune ceva esențial despre lumea noastră plină de conflicte” – a afirmat el, exprimându-și recunoștința și felicitările pentru organizatori.
În discursul său, Apor S. Ferencz a prezentat conceptul evenimentului din acest an și tematica apelului de participare, explicând că bienala G8 a așteptat interpretări vizuale ale întrebărilor legate de semnificația echilibrului și de lipsa acestuia, scopul artistic propus fiind cel de concentrare asupra rolului social al imaginii prin atitudinea creatorului. Astfel, s-au înscris toți acei creatori de artă care, cu intenția de a inova tehnicile grafice contemporane, transmit mesaje pentru viitor, iar răspunsurile formulate reflectă și o critică a societății contemporane. În cadrul expoziției de la Sfântu Gheorghe, vizitatorii pot admira lucrările a 137 de artiști din 28 de țări, 140 de opere în total, special create pe tema lipsei de echilibru.
În continuare, prof. dr. István Erőss, rectorul Universității de Arte Plastice din Ungaria, a apreciat evenimentul, menționând că, de-a lungul anilor, a urmărit dezvoltarea acestuia încă de la prima ediție. Prin atenția sa paternă, expertiza sa profesională și dedicarea cu care a sprijinit organizatorii în crearea de relații, el a avut un impact semnificativ în conturarea reputației internaționale a bienalei. În discursul său, rectorul a subliniat importanța aportului acestei bienale de artă, care nu doar că facilitează și contribuie la întreținerea unor relații profesionale, ci reprezintă, de asemenea, un patrimoniu inestimabil pentru viitoarele generații de artiști profesioniști.
Ágnes Képiró, istoric de artă, a apreciat lucrările primite în urma apelului pentru cea de-a 8-a ediție a Bienalei de Grafică și a prezentat expoziția. „Nu încape nicio îndoială în ceea ce privește experiența pe care o oferă expoziția, deoarece ne aflăm la deschiderea unei prestigioase reuniuni artistice, unde lucrările, primite cu ocazia prezentei ediții într-un număr record, ilustrează într-un dialog viguros tendințele internaționale ale graficii contemporane” – a comentat specialista. De asemenea, ea a subliniat că nimic nu evidențiază mai bine recunoașterea și atenția deosebită a profesioniștilor străini decât faptul că artiști din întreaga lume, de la America la Australia și din Europa până în Asia, și-au trimis lucrările.
István Imreh, directorul Centrului de Cultură al Județului Covasna, organizatorul evenimentului, și-a exprimat recunoștința față de toți cei care au contribuit la realizarea acestuia: a mulțumit instituțiilor, organizațiilor și universităților care au oferit sprijin, partenerilor organizatori și echipelor de lucru ale acestora, și nu în ultimul rând, echipei de organizare restrânse.
După discursuri, a urmat ceremonia de decernare a premiilor. Laureații ediției curente sunt:
- Marele Premiu al Bienalei: Marco Trentin (IT)
- Premiul „Imre Nagy”: Laura Czuczor (HU)
- Premiul „Pál Nagy”: Vasiliki (Vasso) Chatzimanoli (GR)
- Premiul „Sándor Plugor”: Marlena Biczak (PL)
- Premiul Asociației MAMŰ: Karol Polak (PL)
- Premiul Coloniei de Artă Lăzarea: Andrzej Wochnik (PL)
- Premiul Partium din partea Universității Creștine Partium: Eszter Nóra Dicső (HU)
- Premiul „Imre Baász”: Teerawoot Com-on (TH)
- Premiul Consulatului General al Ungariei din Miercurea Ciuc: Satitkun Mongkolruangrit (TH)
- Premiul Coloniei de Artă Pulzus: Jagoda Jaworska (PL)
- Premiul Universității de Arte Plastice din Ungaria: Katarzyna Tereszkiewicz (PL)
- Premiul Universității „Károly Eszterházy”: Petru Radu Buba (RO)
Evenimentul a fost organizat în colaborare de către consiliile județelor Covasna, Harghita și Mureș, împreună cu Centrul de Cultură al Județului Covasna, Muzeul Secuiesc al Ciucului, Centrul de Artă din Transilvania, Centrul Cultural și de Arte Lăzarea și Muzeul Județean Mureș.