Evenimentele celei de-a 8-a ediții a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc vor începe în curând. Ceremonia de deschidere a bienalei, festivitatea de premiere și evenimentele conexe vor avea loc între 9 și 11 octombrie la Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe.
Pe 9 octombrie (miercuri), de la ora 17:00, evenimentele bienalei vor începe la Miercurea Ciuc cu vernisajul expoziției studenților de la Universitatea Creștină Partium din Oradea, la Muzeul Secuiesc al Ciucului. Expoziția intitulată Intersecții oferă o perspectivă asupra lucrărilor studenților de la programul de licență Arte Plastice – Grafică și de la masteratul de Comunicare Vizuală de la Universitatea Creștină Partium. Expoziția reprezintă o intersecție și un dialog între lucrările studenților de la specializările Design Grafic și Animație, fiind vernisată de Dr. Iréne Kányádi, istoric de artă și lector la aceeași universitate.
Ulterior, pe 9 octombrie (miercuri), de la ora 18:00, va avea loc ceremonia de deschidere a celei de-a 8-a ediții a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc, la Muzeul Secuiesc al Ciucului, inaugurată de Apor S. Ferencz, curatorul bienalei, și istoricul de artă Eszter Túros.
Cea de-a 8-a ediție a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc a invitat interpretări vizuale ale semnificației echilibrului (și absenței acestuia), astfel încât intenția artistică să se concentreze asupra rolului social al imaginii prin atitudinea creatorului. Organizatorii au așteptat înscrierile tuturor creatorilor care, cu intenția de a reînnoi tehnicile graficii contemporane, transmit un mesaj viitorului și, prin răspunsurile alternative create astfel, oferă o oglindă critică întregii societăți contemporane. (A. S. F.)
La apelul de participare, 926 de artiști au trimis 2046 de lucrări din 68 de țări ale lumii. În cadrul expozițiilor de la Miercurea Ciuc pot fi vizionate lucrările considerate cele mai reușite de către juriul profesional, provenind de la 111 creatori din 27 de țări. Expozițiile din Miercurea Ciuc ale bienalei vor putea fi vizitate până pe 31 decembrie.
Sfântu Gheorghe
Pe 10 octombrie (joi), de la ora 17:00, bienala va începe la Sfântu Gheorghe cu vernisajul câștigătoarei marelui premiu al celei de-a 7-a ediții, Nastazja Ciupa (PL), la Casa cu Arcade. În expoziția intitulată My Non-Places, artista caută să exploreze fenomenele efemerității și ale golirii de sens prin intermediul blocurilor gri ale fabricilor abandonate din Silezia și al minelor vechi rămase în jurul său. În timp, aceste mase gri sunt transformate de imaginație în forme și structuri grele, creând astfel noi soluții vizuale în spațiu și timp. Discursul de deschidere va fi susținut de istoricul de artă Dr. Iréne Kányádi. Expoziția va fi deschisă până pe 30 octombrie.
În continuare, pe 10 octombrie (joi), la ora 19:00, va avea loc vernisajul expoziției Un iceberg al tău, a lui Gróf Ferenc și Gyenes Zsófia, la Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA. Cuvântul de deschidere va fi rostit de Noémi Bíró, doctorandă a Școlii Doctorale de Filosofie a Universității Babeș-Bolyai, după care Ferenc Gróf va susține un tur ghidat al expoziției.
Vineri, 11 octombrie, de la ora 18:00, va avea loc ceremonia de deschidere și gala de premiere a celei de-a 8-a ediții a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc, la Centrul de Artă din Transilvania (EMŰK), în Sfântu Gheorghe, unde vor fi expuse 140 de lucrări ale 137 de artiști din 28 de țări. Evenimentul va fi vernisat de Apor S Ferencz, curatorul bienalei, și de istoricul de artă Ágnes Képiró. Expoziția va fi deschisă pentru vizitare până pe 30 noiembrie.
Vineri, 11 octombrie, la deschiderea și ceremonia de decernare a premiilor celei de-a 8-a ediție Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc vor ține discursuri și vor înmâna premii președintele UDMR, Kelemen Hunor, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, și prim consul adjunct al Consulatului General al Ungariei din Miercurea Ciuc, Beke Mihály András.
Evenimentele celei de-a 8-a ediții a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc sunt organizate în colaborare de consiliile județelor Covasna, Harghita și Mureș, Centrul Cultural al Județului Covasna, Muzeul Secuiesc al Ciucului, Centrul Cultural și de Arte Lăzarea și Muzeul Județean Mureș.
Detalii suplimentare pot fi găsite pe site-ul oficial al bienalei, www.gbiennial.ro, precum și pe paginile de Facebook și de Instagram evenimentului.