Norbert Filep (RO)
artist plastic
S-a născut la Baia Mare în anul 1990. Și-a terminat studiile superioare la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca în anul 2015. În prezent este doctorand tot aici la secția de grafică. În ultimii ani, opera sa a trecut prin diferite practici, articulate în principal prin utilizarea desenului ca mecanism central pentru abordarea sa conceptuală către abstracțiune. Fie că folosește linii simple trasate de o riglă, grile preluate din bazele desenului tehnic sau texte împrumutate din diferite cataloage sau reviste de artă, vocabularul său vizual se bazează pe un concept simplu definit de informația în sine. În acest fel, el este angajat în descoperirea unor noi posibilități ale abstractului, prin redefinirea diferitelor procese de generare a informației prin acumulare și repetiție. Operele sale au fost prezentate la numeroase expoziții individuale și de grup la București, Cluj-Napoca, Bruxelles, Rotterdam, Timișoara sau Stockholm. Lucrările sale sunt incluse în colecții private și publice precum Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), Muzeul de Artă Recentă, Colecția ING – București, Colecția Banca Transilvania – Cluj-Napoca. Trăiește și lucrează la Cluj-Napoca.
Prof. dr. Erőss István (HU)
Erőss István, artist plastic maghiar, și-a terminat studiile la Universitatea de Arte Plastice din Budapesta în anul 1995 la secția de grafică. A mai studiat și în alte instituții, între care se numără Academia de Arte Frumoase din Viena, Academia Regală de Arte din Haga și Universitatea de Arte Plastice din Marseille. În anul 2009 și-a susținut teza de doctorat cu titlul „Nature Art”. Este profesor la Institutul de Arte Vizuale în cadrul Universității Eszterházy Károly din Eger, începând din anul 2021 este rectorulul Universtății de Arte Plastice din Budapesta. A făcut numeroase călătorii de studiu în țări exotice: a fost de cinci ori în Africa și de mai mult de patruzeci de ori în Asia în calitate de artist invitat, expozant, lector sau curator în numeroase tabere de artă sau simpozioane. Este expozant și organizator al unei serii de schimburi de expoziții internaționale intitulate SEGMENT, care cuprinde până în acest moment de două ori nouă evenimente, care s-au desfășurat în Ungaria respectiv în numeroase țări asiatice. În activitatea sa artistică el utilizează o mare varietate de genuri artistice, inclusiv gravuri, instalații și sculpturi.
Ciprian N. Isac (RO)
Graphic designer, Atelierul de Grafică
Stre-curator Bucharest Graphic Days
Nâscut în 1968 la Hunedoara. Absolvent al Universității de Arte, București, promoția 2001. Co-fondator al Atelierului de Grafică, București (2005). Graphic designer specializat în design de carte, de eveniment, pasionat de vechituri, arhivare, administrator de blog și arhivă foto. Inițator și realizator de evenimente pe diverse teme grafice și conexe: expoziții, ateliere, editoriale. Acum paisprezece ani a pornit un proiect de cercetare a graficii românești din perioada comunistă: afiș, literă, logo, advertising. Numit ironic “Grafică fără computer”, proiectul s-a concretizat prin 4 cărți la editura Atelierului de grafică, București, și una în colaborare cu editura berlineză Gestalten (Iron Curtains Graphics – Gestalten 2012) – toate cu importante cronici în publicațiile de specialitate din lume. Tot cu ocazia acestei cercetări pornește platforma web GraphicFront.ro axată pe două direcții: arhivă de imagini cu grafică veche din perioada comunistă și blog cu știre culturală. În anul 2018, pe fondul nemulțumirilor politice și numeroaselor manifestări de stradă din România, inițiază și pornește proiectul de afiș socio-politic cu participare internațională Roar Poster, concretizat prin 5 expoziții, ateliere, talks, în București și în alte 2 orașe din țară. Începând cu anul 2022 fondează și produce cel mai mare festival de grafică, Bucharest Graphic Days, eveniment intins pe trei săptămâni, axat pe expoziții, conferințe, workshop-uri, rezidențe.
Apor Ferencz S. (RO)
Artistul s-a născut în anul 1975, a absolvit Universitatea Națională de Arte București în anul 2001. Este membru în numeroase organizații profesionale, astfel în Uniunea Artiștilor Plastici (UAP), în Asociația Culturală MAMŰ din Budapesta și în Asociația de Artă Caffart. Este fondatorul și editorul forumului online de artă Fórumtizenöt (Forum Cincisprezece) și organizator activ al numeroaselor expoziții și evenimente profesionale. A primit mai multe premii și burse pentru artiști, printre care Bursa Hollósy Simon (2006), Bursa Communitas (2003, 2010), Premiul Barcsay (2011), Bursa Galeriei Budapesta (2006, 2019), Bursa de Creație Artistică a Academiei Maghiare de Artă (2021). Începând cu 2017 este curatorul Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc din Sfântu Gheorghe. În operele sale el caută răspunsuri la problemele existenței personale respectiv la întrebările legate de relațiile sale interpersonale și de mediul social înconjurător, dar și tematica amintirilor ocupă un loc important în lucrările lui. Ce este memoria și cum poate fi ea reprezentată în artă, care ar putea fi formele grafice ale procesului de amintire? Contextul conținuturilor sale artisitice include adeseori și elemente de critică socială, dar tot așa sunt prezente și umorul și ironia. Obiectul găsit are un rol important în setul său de instrumente, el integrează și câte un element din cultura materială a ”provinciei ” sale, astfel subliniând importanța valorilor locale, tradiționale. Artistul consideră, că este extrem de important exprimarea mesajului și reprezentarea grafică prin mijloacele limbajului artistic contemporan.
Imre Tolnay DLA (HU)
artist plastic, profesor universitar – Universitatea Széchenyi István, Győr (HU)
S-a născut în Győr în anul 1968. Și-a terminat studiile la secția de Arte Grafice și Tehnici de Grafică a Universității Maghiare de Arte Plastice în anul 1992, iar în anul 1994 a primit o bursă de studiu în cadrul schimbului cultural la Academia Regală de Artă din Haga. Între anii 1997-2000 a fost doctorand la Facultatea de Arte a Universității din Pécs. În anul 2003 și-a obținut doctoratul (DLA), iar în anul 2013 titlul de doctor abilitat (PTE). În anul 2009 a primit o bursă de studiu pentru două luni la Academia Maghiară din Roma. Începând cu anul 1991 el participă la expozițiile mai importante din țară și din străinătate, la simpozioane, experimentând mai multe genuri ale artelor vizuale (pictură, grafică, fotografie, instalație). Publică regulat articole în reviste de specialitate din țară.
Până acum a participat la mai mult de 50 de expoziții individuale și în jur de două sute de expoziții de grup, operele sale ajungând în 21 de țări ale lumii. A câștigat mai multe premii, creațiile sale pot fi văzute în numeroase colecții private și publice din țară și din străinătate. Este profesor la Universitatea Széchenyi István din Győr.
Dr. Bordás Beáta (RO)
Dr. Beáta Bordás, istoric de artă s-a născut la Sfântu Gheorghe în anul 1986. Și-a terminat studiile la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca unde a obținut gradul de doctor în istorie în anul 2013. În perioada cuprinsă între 2016-2021 a lucrat ca muzeolog și curator la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, apoi din vara anului 2021 este directoarea Centrului de Artă din Transilvania, cu sediul la Sfântu Gheorghe. Domeniile ei de cercetare sunt arta în Transilvania în secolele al XIX-lea și al XX-lea și arhitectura din epoca istoricismului. Au apărut numeroase volume și studii individuale despre arta și patrimoniul construit din Transilvania scrise de ea.
Gábor Gyenes (SK)
artist plastic, asistent universitar – Academia de Arte Frumoase din Bratislava, Facultatea de Grafică (SK)
S-a născut în anul 1984 în Kosice. A terminat Facultatea de Grafică a Academiei de Arte Frumoase din Bratislava, apoi a absolvit programul de doctorat la Academia de Arte din Banska Bystrica. În prezent este asistent universitar la Facultatea de Grafică a Academiei de Arte Frumoase din Bratislava și liderul grupului de artiști plastici IN SITU. Se ocupă de grafică, de artă specifică locației și ilustrează cărți.
Arta este pentru el o formă de comunicare, care generează dialoguri, fiind marcată de diversitatea genurilor artistice: de la grafica clasică până la videoclipuri, de la ilustrațiile de cărți până la bioart. Ideea principală a operelor sale se hrănește din concepte legate de teme recurente, ca relația dintre om și mediul lui înconjurător, respectiv se concentrează asupra dorinței de a descoperi lumea sub aspect științific. Totodată, ilustrațiile lui sunt bazate pe desen, pe jocul cu spațiile și pe abordările surprinzătoare.