În data de 17 martie 2023 a fost deschisă expoziția intitulată Călătorie a graficianului și regizorului de filme de animație Líviusz GYULAI (1937–2021) la Centrul de Artă din Transilvania, Sfântu Gheorghe. Expoziția a fost organizată în colaborare de către Centrul de Cultură al Județului Covasna și de către Centrul de Artă din Transilvania, fiind evenimentul conex special al ediției a 7-a a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc.
În deschidere, gazda expoziției, istoricul de artă dr. Beáta Bordás a urat bun venit celor prezenți, apoi au urmat discursurile vernisajului ținute de Apor Ferencz S., curatorul ediției a 7-a a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc, de Ágnes Képiró, istoric de artă și de Béla Szepessy, grafician, curatorul expoziției.
Líviusz GYULAI s-a născut la Baraolt în iarna anului 1937. În anul 1946 familia s-a repatriat în orașul Sopron din vestul Ungariei. În lecturile lui artistul îi cunoaște pe marii ilustratori francezi Doré și Daumier. Începând cu anul 1952 el își continuă studiile la Liceul de Arte Plastice din Budapesta, iar după absolvire, în perioada 1956–1962 studiază grafică la Universitatea Maghiară de Arte Plastice, maeștrii lui fiind Sándor Ék, Géza Fónyi și János Kmetty. A participat activ la revoluția și războiul de independență din 1956 împreună cu ceilalți studenți ai Facultății de Artă. Ca urmare a avut parte de numeroase retorsiuni la începutul carierei. În Ungaria nu a primit timp îndelungat recunoașterea oficială, cu excepția Premiului Munkácsy Mihály, pe care l-a primit în 1973. Totuși după schimbarea regimului a câștigat una după alta cele mai prestigioase distincții, începând de la titlul Artist Emerit (1989) și Premiul Kossuth (2004) până la distincția Artist al Națiunii (2014).
Cariera artistului se caracterizează prin interacțiuni între epoci, stiluri, tehnici și genuri artistice. Toate acestea el le-a realizat în toate epocile sale cu cea mai mare pricepere profesională, cu umilință și cu o vitalitate rar întâlnită.
Expoziția organizată la Centrul de Artă din Transilvania, poate și datorită caracterului ei de sinteză, își propune să dezvăluie cât mai mult din întreaga carieră a artistului. Această expoziție prezintă mai mult de 180 de lucrări grafice, între altele desene arhaizante cu penița, linogravuri, litografii și aquaforte. Totodată pe parcursul expoziției vizitatorii pot vedea și filmele de animație ale lui Líviusz GYULAI, pentru care artistul a creat nu numai schițele personajelor, desenul fazelor de mișcare și al fundalului, ci el însuși a scris și scenariile și poveștile lor, astfel și acestea sunt creații cu valoare indepedentă.