Nyilvános a 8. Székelyföldi Grafikai Biennálé pályázata

Elérhető a G8 felhívása a hazai és nemzetközi szakma számára

2024 folyamán nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Székelyföldi Grafikai Biennálé, nemzetközi szakmai esemény. A G8 ez alkalommal javasolt témaként az egyensúly fontosságára és ezzel szemben a hiányának kérdéseire fókuszál. Az előző évekhez hasonlóan a biennálé törzsanyagának egy részét Csíkszeredában is kiállítják és több szatelit-rendezvényre is sor kerül.

Politikai megosztottság, társadalmi egyenlőtlenség, háborúk, klímaváltozás, természeti katasztrófák. Az utóbbi években a világban zajló, számos geopolitikai történés és ökológiai jelenség arra késztetett, hogy a kollektív jelen- és jövőképünket komolyabb vizsgálat alá helyezzük. Megvizsgáljuk, hogy mi történik akkor, amikor egy viszonylagos társadalmi, politikai vagy természeti egyensúly megbillen. Megbomlani látszik az az állapot, amelyben az ellentétes hatások, körülmények vagy törekvések már nem egyenlítik ki egymást. Ugyanilyen fontos kérdés az egyéni lélek belső kiegyensúlyozott, nyugodt állapota vagy annak hiánya is.

A 8-ik Székelyföldi Grafikai Biennálé az egyensúly jelentőségének és ezzel szemben a hiányának kérdéseire vár vizuális interpretációkat oly módon, hogy a művészi szándék az alkotói attitűd által, a kép jellegének társadalmi szerepére fókuszáljon. 2024-ben mindazon alkotók és művészeti egyetemi hallgatók jelentkezését várjuk, akik a kortárs grafika eljárásainak megújító szándékával a jövőnek üzennek és az így létrehozott lehetséges válaszok által, a kritika tükrét tartják korunk össztársadalma elé.” – fogalmazott Ferencz S. Apor a biennálé kurátora az idei pályázati kiírásban. 

A biennálé további célja a szakmai színvonal garanciája mellett az, hogy a G8 a kortárs grafika jelentős nemzetközi fóruma maradjon és hozzájáruljon a térség kulturális-művészeti értékeinek és rendezvényeinek gazdagításához. A hivatalos megnyitóra október elején kerül sor a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban és Csíkszeredában a Csíki Székely Múzeumban. Ezt megelőzően megnyílik az 2022-ben fődíjas, Nastazja Ciupa lengyel művész kiállítása és számos egyéb kísérő rendezvényre is sor kerül, többek között a Lábasházban és a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben.

Az érintett szakma 2024. március 25-ig, kizárólag webes felületen jelentkezhet, nevezni a biennálé honlapján, online űrlapon keresztül lehetséges. A beválogatott művek a biennálé katalógusának, illetve kiállításának anyagát képezik majd. A pályázati kiírásról és a szabályzatról bővebben ide kattintva tájékozódhatnak.

Az esemény Kovászna, Hargita és Maros megyék tanácsai, valamint a Kovászna Megyei Művelődési Központ a Csíki Székely Múzeum a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ és a Maros Megyei Múzeum közös szervezésében valósul meg. 

További részletek a biennálé hivatalos honlapján, illetve a www.facebook.com/grafikaiszemle és a  https://www.instagram.com/graphicartbiennial_szeklerland oldalon találhatók.

Posted in Uncategorized.