Istoria bienalei

Naşterea ideii:

Este prima oară când are loc un astfel de eveniment în regiunea Harghita-Covasna-Mureş. Evenimentul a fost iniţiat de Consiliile Judeţene Covasna, Harghita şi Mureş, precum şi de Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna. De-a lungul anilor, cele două centre culturale au organizat numeroase ateliere, tabere de creaţie şi expoziţii de arte plastice. În cadrul acestor evenimente, prin discuţii personale, prin feedback-urile venite de la artişti, organizatorii şi-au dat seama că în regiunea noastră artiştii graficieni au posibilităţi reduse de a se exprima, de a se prezenta. Pornind de la aceste experienţe şi observaţii s-a născut ideea că este nevoie de un concurs organizat pentru graficieni, însă unul combinat cu expoziţie, care oferă posibilitatea graficienilor din regiune de a se exprima şi de a se prezenta în faţa publicului larg. Cele două centre culturale, care au mai avut proiecte comune, au găsit destul de repede sprijin din partea celor trei consilii judeţene, plus o firmă de construcţie din Ungaria, care s-a angajat să asigure marele premiu. Evenimentul s-a desfăşurat sub patronajul lui Kelemen Hunor, ministrul culturii şi patrimoniului naţional, care, vorbind despre bienală, a afirmat că se bucură că are posibilitatea să sprijine un eveniment naţional, ba chiar şi internaţional, care a pornit dintr-o iniţiativă locală şi care contribuie la creşterea nivelului graficii române.

„În regiunea Harghita-Covasna-Mureş nu s-a mai organizat un astfel de eveniment. Nu este întâmplătoare nici denumirea bienalei, Graphics Review, deoarece dorim să descoperim care sunt tendinţele şi realizările grafice în regiunea noastră, şi nu numai aici, competiţia fiind anunţată în trei limbi: română, maghiară şi engleză, şi aşteptăm astfel şi participare internaţională. Oricum, competiţia are întotdeauna efectul de a-i inspira pe artişti, şi sunt de părere că artiştii din regiune merită ca lucrările lor să fie evaluate în cadrul unei competiţii. Un juriu compus din artişti plastici şi istorici de artă recunoscuţi la nivel mondial va evalua lucrările” – spune Siklódi Zsolt, curatorul bienalei (Sursă: Csíki Hírlap, 9 martie 2010).

La sfârşitul competiţiei, pe baza deciziei juriului vor fi premiate 4 lucrări, iar lucrările vor apărea într-un catalog. Primele 70 de lucrări alese de juriu vor apărea şi sub formă de fotografie, restul lucrărilor vor fi enumerate. Lucrările propuse de juriu (max. 200) vor participa la o expoziţie. Prima locaţie a expoziţiei va fi în Sfântu Gheorghe în Galeria Gyárfás Jenő, locaţiile următoare vor fi în Miercurea Ciuc, respectiv Târgu-Mureş. Deschiderea oficială a expoziţiei, precum şi înmânarea premiilor vor avea loc pe data de 18 mai 2010, la orele 19.00, în sala mare a Teatrului Tamási Áron.