Consiliul Județean Covasna și Consiliul Județean Harghita au prezentat în data de 1 februarie în cadrul unei conferințe de presă invitația de participare la cea de-a IV-a ediție a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc, eveniment artistic marcant al întregului Bazin Carpatic. Sunt aşteptaţi la concurs artişti plastici din ţară şi din străinătate. Începând din acest an se pot înscrie lucrări grafice pentru concurs într-o singură categorie, termenul limită pentru încărcarea online a reproducerilor digitale este 25 martie.
Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, vorbind despre cea de-a IV-a ediție a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc, a citat ideile artistului plastic Részegh Botond din Miercurea Ciuc, care afirma că valoarea unui oraș este determinată de viața culturală a acestuia. Demnitarul a declarat: „Acest fapt este valabil și în cazul Ținutului Secuiesc, regiune, a cărei valoare este este dată și determinată în primul rând de valoarea sa culturală. Acesta a fost motivul pentru care în urmă cu opt ani, când împreună cu câțiva politicieni din Ținutul Secuiesc am gândit un proiect al viitorului, am consacrat un rol important culturii. Convingerea mea este că, o comunitate care are un fundament cultural este cea care poate să se dezvolte. Pe lângă infrastructură și educație, cultura trebuie să fie susținută în mod prioritar. Acest eveniment este o piatră de temelie între manifestările noastre de întărire a identității în Ținutul Secuiesc. Evenimentul desfășurat sub patronajul fostului ministru al culturii, Kelemen Hunor, are un buget total de 92.000 lei, corespunzător costului de construcție a 230 de metri de drum județean.”
Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a declarat că este o bucurie pentru el să vadă, cum crește Bienala de Grafică, cum se manifestă o dinamică continuă în prezența artiștilor din țară și din străinătate. „Această manifestare este un bun exemplu pentru colaborarea din Ținutul Secuiesc, este rodul eforturilor comune. Scandalul, conflictele nu au adus niciodată succes Ținutului Secuiesc, doar evenimentele pozitive. În legătură cu această manifestare, pot să spun că așa merită să lucrăm pentru Ținutul Secuiesc, pentru că astfel, regiunea noastră devine mai frumoasă, mai atractivă, iar aceasta poate avea un efect asupra intenției de a rămâne sau de a se întorce acasă a tinerilor. În acest fel are acest concurs cultural și o valență politică, din acest motiv cred în astfel de manifestări” – a formulat președintele Consiliului Județean Harghita.
Consulatul General al Ungariei la Miercurea Ciuc a oferit un premiu special care va fi acordat unui dintre participanți la propunerea juriului. Consulul general, Zsigmond Barna Pál a precizat că este de salutat faptul că Bienala, fiind o manifestare bazată pe modernitate și valoare, contribuie la renumele internațional al Ținutului Secuiesc. Materialul expozițional prezentat la Sfântu Gheorghe va fi expus și la Miercurea Ciuc, în organizarea comună a Consiliului Județean Harghita și a Consulatului General al Ungariei la Miercurea Ciuc.
Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc și-a propus de la început enunțarea rolului integrativ al graficii. „După schimburi îndelungi de idei cu juriul, am decis că a venit vremea să redefinim categoriile tehnicilor clasice și experimentale, atât de marcant deosebite în anii 90, dat fiind faptul că astăzi aceste mijloace de exprimare se află deja într-o interferență continuă” – a atras atenția asupra noutății principale de la această ediție Siklódi Zsolt, curatorul Bienalei. Invitația de participare nu diferențiază operele realizate cu tehnicile tradiționale sau moderne ale graficii multiplicabile, singura condiție de înscriere fiind, ca operele să fie create în ultimii doi ani. O altă noutate față de edițiile anterioare o reprezintă că lucrările pentru concurs se pot încărca direct pe pagina web a manifestării – www.grafikaiszemle.ro.
Provocarea asumată de către cea de-a IV-a ediție a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc este să prezinte publicului, care își trăiește viața cotidiană asaltat de conținuturi vizuale supraaglomerate, o realitate vizuală validă, care provoacă la gândire. Totodată, Bienala este un mijloc de căutare de drumuri a genurilor artistice, deoarece caută locul operelor grafice realizate cu diferitele mijloace tehnice între tendințele globale, alăturând localul cu universalul.
„Artiștii pot trimite cel mult trei opere, în format electronic, până la 25 martie, termenul de predare. La concurs se pot înscrie numai creatori individuali – artiști plastici profesioniști și studenți la arte plastice” – a anunțat modul de înscriere la concurs directorul Centrului de Cultură al Județului Covasna, Imreh-Marton István. Lucrările vor fi evaluate de către istorici de artă, profesori universitari și artiști grafici cu renume internațional în două etape. După etapa de preselecție, artiștii trebuie să trimită operele selectate de către juriu în original. Din acest material, se va realiza expoziția celei de-a IV-a ediții a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc, evenimentul de deschidere al Zilelor Ținutului Secuiesc, care va fi găzduită de Centrul de Arte Plastice din Transilvania în octombrie 2016. Dintre lucrările de concurs selectate pentru etapa a doua vor fi alese lucrările premiate. Pe lângă Marele Premiu al Bienalei de 2000 de Euro, juriul internațional va acorda alte trei premii de câte 1000 de Euro. Condițiile de participare detaliate sunt accesibile pe site-ul oficial al manifestării.
În luna care precede anunțarea rezultatelor, organizatorii Bienalei au în vedere desfășurarea a mai multor evenimente. În mod tradițional, se organizează expoziția individuală a artistei Szőke Erika, laureată a Marelui Premiu al Bienalei de Grafică al Ținutului Secuiesc, ediția a III-a. De asemenea, în acest an publicul are ocazia să cunoască universul afișului contemporan polonez. Manifestarea va oferi ocazia reinterpretării artei afișului din Polonia, considerat clasic.
Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc a luat ființă la inițiativa Centrului Cultural și de Arte Lăzarea și a Centrului Cultural al Județului Covasna. Precedentele trei ediții au avut un succes deosebit, deoarece au sosit din 41 de țări mai mult de 900 de lucrări de concurs. Notorietatea internațională a manifestării este în creștere an de an, ceea ce se manifestă atât în numărul participanților, cât și în diversitatea țărilor de origine a acestora.
Cea de-a IV-a ediție a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc este organizată de Consiliul Județean Covasna, Consiliul Județean Harghita, Centrul de Cultură al Județului Covasna și Centrul Cultural și de Arte Lăzarea.
Sfântu Gheorghe, 2 februarie 2016